Caféuitbater Jaak Deprez laat ’t Ankertje over

‘Ik hoop dat dezelfde geest behouden blijft’

Caféhouder Jaak Deprez: ‘Er is geen haast bij de overname.’

Caféhouder Jaak Deprez: ‘Er is geen haast bij de overname.’

MECHELEN|De bruine kroeg ’t Ankertje aan de Dijle, op de Mechelse Vismarkt, staat over te nemen. Cafébaas Jaak Deprez (65) hoopt eind dit jaar te stoppen. ‘Nadien trek ik naar Frankrijk om er jazzevenementen te organiseren’, zegt hij.

Over de mogelijke overnemers, wil Deprez nog njiet veel kwijt. Er zijn veel geïnteresseerden, maar weinigen die de financiële mogelijkheid hebben. ‘Het enige dat ik daarover kan zeggen, is dat de brouwerij Het Anker ook geïnteresseerd is’, vertelt Deprez. Andere Mechelse cafés vertonen geen interesse.’

“Sommige klanten zijn echte vrienden.”

Op vraag van Jean-Louis Leysen richtte Deprez in 2003 ’t Ankertje aan de Dijle in. Een jaar later nam Deprez het van hem over met het plan nog tien jaar het café uit te baten. ‘Ik heb mijn doel bereikt’, vertelt hij trots. ‘Ik heb een rustig praatcafé met goed bier en knabbeltjes in een uniek bruin café kader. Ik hoop dat ’t Ankertje aan de Dijle dezelfde stijl behoudt bij de volgende caféhouder. Dat is mijn enige zorg.’

‘Liefst wil ik het café overlaten op 1 januari 2015. Als dat niet lukt, doe ik nog even verder. Maar er is geen haast bij’, lacht hij. De vraagprijs voor de bruine kroeg is 285.000 euro.

Echte vrienden
’t Ankertje aan de Dijle heeft klanten van alle leeftijden. Maar je komt vooral bierliefhebbers tussen de 25 en 60 jaar tegen. ‘Mijn mooiste herinnering aan de afgelopen tien jaar hier is de vriendschap met mijn klanten. Sommigen zijn échte vrienden geworden’, vertelt Deprez.

Het bruin café heeft een bierwinkel waar je de ankerbieren kan kopen. De eerste maandag van de maand organiseert Deprez ‘t Ankertje Live. Dit zijn muziekavonden waarop hij lokale artiesten, maar ook artiesten van over de hele wereld uitnodigt. Meestal zijn het jazz of blues artiesten.

Oude hobby
Als Deprez een opvolger heeft, gaat hij drie vierde van het jaar in Frankrijk vertoeven om te genieten van een rustig leven zonder stress. Daar gaat hij zich net zoals vroeger bezighouden met het organiseren van evenementen. Op deze jaarlijkse jazzfestivals nodigt hij Belgische artiesten uit. ‘Ik kies bewust voor Belgische muzikanten, omdat ik hen graag zou promoten in Frankrijk. Misschien combineer ik het later met Franse artiesten’, vertelt Deprez.

Concrete plannen heeft de muziekliefhebber nog niet. ‘Ik moet eerst nagaan of alles financieel haalbaar is. Maar ik wil me richten op duizend tot tweeduizend toeschouwers.’ Deprez ziet dat niet als een stressvolle opdracht. ‘Voor mij is dit een hobby die ik opnieuw wil oppikken als ik meer tijd heb. Je weet nooit hoe lang je nog kan genieten’, vertelt Deprez.

Julie Rommelaere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s